Kći čuvara uspomena – osvrt

Kći čuvara uspomena
Kim Edwards

Odluke. Sve one usputne, ponekad neprimjetne. One velike, teške, opasne. Sve one oblikuju našu budućnost, naš život, a i nas same, pa i sve one nama bližnje, drage, voljene.

Baš jedna velika odluka, odluka koja mijenja živote, je donešena jednog sniježnog dana. Dr. David Henry je taj koji je donosi, ne bivajući svjestan u tom trenutku kakve će ona posljedice izazvati na njega, njegovu suprugu Noah, njegovog tek rođenog sina Paula, a i za još ponekog.

1964. je godina. Dr. Henry je prisiljen da porodi svoju vlastitu ženu uslijed nekih okolnosti. Prvo dijete, Paul, se čini sasvim u redu, dok djevojčica, njegova bliznakinja, Phoebe, pokazuje sve znake Downovog sindroma. Iskušan teškom prošlošću, Dr. Henry zamoli medicinsku sestru, Caroline, da djevojčicu odnese u instituciju za bolesnu djecu, misleći da će tako svoju suprugu poštedjeti bespotrebnog bola. Caroline nije u stanju ostaviti tek rođenu bebu na jednom takvom mjestu, tako se odlučuje odseliti u drugi grad i podizati je sama.

David svojoj supruzi govori da je djevojčica umrla na porodu, a već tada zna da je u svoju porodicu unio jednu ogromnu prazninu. Noah je sretna što je dobila dijete, ali je u isto vrijeme savladana tugom zbog gubitka djevojčice. Za Davida se udala brzo, zaljubljena i očarana svom njegovom pažnjom. Voljela ga je, a znala je da i on voli nju. Međutim, on je za nju uvijek bio zagonetka. Znala je da je imao tešku prošlost, ali nikada o njoj nije govorio. Bio je pun tajni u kojima ona nije učestvovala, a sada joj se činio još daljim.

Davidova sestra, June, je mlada umrla zbog bolesti. Živio je u siromaštvu. Htio je poštedjeti svoju suprugu te iste boli. Međutim, nama čitaocima je to teško razumjeti. Čini nam se okrutno. Baš zbog toga je ova knjiga toliko realna, životna. Svako od nas, u jednom trenutku svoga života, može donijeti takvu jednu razornu odluku.

Ovo sve ostavlja duboke posljedice na Davidu, a time i na njegovo dijete i suprugu. Svi se nekako pokušavaju pronaći u tom novom svijetu, izgubljeni su. Phoebe, voljena i pažena, odrasta sretna, zaljubljena u svijet, puna ljubavi za druge, puna radosti. Ove dvije porodice žive odvojeno, ali su spojene neprekidnom vezom koja mijenja sve. Bilo je lijepo, ponekad tužno, pratiti sve to. Bilo je lijepo učiti sa Phoebe i o njoj, o Downovom sindromu i šta sve donosi sa sobom.

Mogla bih pričati satima o ovoj knjizi, toliko toga sam naučila čitajući je. Pročitajte i vi i otkrijte sami šta njene stranice donose!

2 komentara na “Kći čuvara uspomena – osvrt”

  1. Hvala ti na ovoj preporuci upravo sam dovršila sa čitanjem romana i jako me se radnja dojmila. Veselim se tvojim sljedećim preporukama i sjajnim osvrtima.

    1. Draga Petra, hvala ti mnogo, drago mi je da ti se knjiga dopala. Pišem dosta preporuka na stranici Goodreads, ovdje samo poneku objavim, pa ako si tamo dodaj me, rado ću pročitati i tvoje preporuke. Puno pozdrava!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *