Kuća abecede – osvrt

Kuća abecede
Jussi Adler-Olsen

Pročitano: 6.9.2016.

Kada sam počela čitati ovu knjigu, nijednom nisam pomislila da će me njen kraj ostaviti u suzama, niti da ću pisati bilo kakav osvrt. Nije ovo žanr o kojem inače pišem. Misleći da će do kraja ostati ratni roman kao što se dalo naslutiti u prvom dijelu, nisam očekivala mnogo. Bilo mi je zanimljivo, ali ne toliko da jedva čekam nastaviti sa čitanjem. Jednostavno, bilo je dobro za promjenu uzeti nešto drugačije. Sve do drugog dijela, kada sam shvatila da mi je ova knjiga postala tako zanimljiva da je ne mogu prestati čitati.
Ovaj roman nipošto nije ratni, jer mu sama tema nije rat. Samo je smješten u okvir Drugog svjetskog rata, gdje se odvijaju glavni događaji koji će prouzrokovati mnoge promjene za dvojicu prijatelja iz djetinjstva, Jamesa i Bryana. Jedna sitnica, tako zanemariva i za koju mislimo da je ispravna, može prouzrokovati pogubne posljedice, koje možda i nisu tako lako ispravljive. Ovo je roman o prijateljstvu i koliko ono znači, pogotovo u ratnim okolnostima, gdje ima puno nasilja i gdje se obično svako brine za sebe. Osim prijatelja, koji su spremni učiniti sve jedni za druge. No, hoće li to biti slučaj i u ovoj knjizi…?
Na mene je knjiga ostavila jak dojam i preporučujem je svima. Nosi i duboku pouku o prijateljstvu i koliko je ono zapravo važno svima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *